100 jaar Groote Oorlog Wachtebeke
In 2018 herdenkt de gemeente Wachtebeke het einde van de Groote Oorlog 1914/1918

Wandelen Groote Oorlog Wachtebeke

Maak Uw keuze tussen 14 of 18km wandelen of 14km VERHARD

De 1ste Wereldoorlog is een historisch belangrijke gebeurtenis met een wereldwijde impact. Uit meer dan 50 landen kwamen soldaten om te vechten in de Vlaamse Velden. Tijdens de periode 2014-2018 staat Vlaanderen dan ook in de internationale schijnwerpers. In het jaar 2018 herdenkt de gemeente Wachtebeke de 100ste verjaardag van de Groote Oorlog 1914-1918. We zoeken de velden op rond Wachtebeke. Alle wandelingen gaan langs de Langelede,  het Kloosterbos en de Muishoeken naar het gehucht Overslag. Terugkeren doen we bezijden het Heidebos, het gehucht Axelsvaardeken en de oude spoorbedding. 

Start en aankomst: Cultuurhuis Safarken, Dr Jules Persijnplein 6, Wachtebeke

MEGAWANDELING GROOTE OORLOG - 35km

 We hebben deze Megawandeling samengesteld om te ervaren wat de soldaten in deze oorlog onder dwang moesten presteren.  Het is een combinatiewandeling van de Groote Oorlogwandeling van 18km en de Doodendraadwandeling van 13km. 

Deze wandeling eens stappen: KLIK HIER

Wandelen Den doodendraad Wachtebeke-Overslag

De doodendraad verdeelde de wijk Overslag in twee en volgde de bestaande grens, behalve in de Sint Elooipolder (draad stond op de intussen verdwenen dijk dwars door de polder) en  in  Overslagdorp.  De Schoolstraat en de Overslagdorp-straat werden afgescheiden van de rest van Wachtebeke. Er werd bovendien een kippendraad van 2 meter hoog geplaatst bewaakt door de Duitsers en de Nederlandse soldaten. Hierdoor zaten de Overslaggenaars opgesloten tussen beide draden. De kinderen mochten les volgen op Nederlandse Overslag en  3 x per dag mochten volwassenen één uur goederen en levensmiddelen kopen in Nederland. Er waren 2 bijzondere vluchtroutes: één met een tunnel door Overslagdijk, met de draad bovenop de dijk en één aan de Grote kreek met de draad juist boven het water.

Start en aankomst: O.L.Vrouw Geboortekerk, Omer Van Puyveldeplein 1, Wachtebeke-Overslag.

Wandelen Doodendraad 5km

We wandelen langs de voormalige doodendraad en kippendraad dat op Overslag de landen België van Nederland scheidde tijdens de Groote Oorlog 1914-1918. 

Start en aankomst: O.L.Vrouw Geboortekerk, Omer Van Puyveldeplein 1, Wachtebeke-Overslag.


Wandelen Doodendraad 13km

We wandelen eerst langs de Overslagdijk en de Sint Elooipolder naar de Nederlandse grens nabij Zuiddorpe. Verder door de polders stappen we naar de Rode Sluis. Terugkeren doen we langs de Grote kreek en reepjes bos op Belgische bodem tussen Kruisstraat en Overslag. 

Start en aankomst: O.L.Vrouw Geboortekerk, Omer Van Puyveldeplein , Wachtebeke-Overslag.

Fietsen Groote Oorlog en Doodendraad Wachtebeke

GrooteOorlog-fietsroute

Afstand 38km

We fietsen via Provinciaal domein Puyenbroeck, Zaffelare, Lochristi naar het Executieoord van Oostakker. Terugkeren doen we langs Hijfte, Desteldonk, Mendonk en langs de Moervaart. 

Start en aankomst: Cultuurhuis Safarken, Dr Jules Persijnplein 6, Wachtebeke

Ook de GrooteOorlog-fietsroute fietsen?

Bekijk de route     Download de route

Stuur naar je Smart- of I-phone

Doodendraad-fietsroute

Afstand 35km

We fietsen langs reepje Nederland naar de Rode Sluis. Via doorsteekjes gaat het naar het Heidebos en Moerbeke-Waas. Langs de Moervaart gaat het naar Wachtebeke. Terugkeren doen we langs de Langelede en de Sint Elooipolder.

Start en aankomst: O.L.Vrouw Geboortekerk, Omer Van Puyveldeplein 1, Wachtebeke-Overslag

Ook de Doodendraad-fietsroute fietsen?

Bekijk de route     Download de route

Stuur naar je Smart- of I-phone

OPGELET: Deze webpagina blijft online tot en met 11 november 2018!